A kutatás nem állt meg

Habár a járvány minket is korlátozott, a munka egy percre sem állt meg. Csapatunk elszánt tagjai cikkeken dolgoznak gőzerővel, és a virtuális térbe szorult konferenciákon is aktívan részt vettünk, veszünk.

2020. május 25-29. között került megrendezésre az OXFORD GEOHERITAGE ​VIRTUAL CONFERENCE az Oxford University Museum of Natural History szervezésében. A 2018-as portugáliai EGU workshop után életre hívott konferencián két kutatónk is előadást tartott.
Több mint 600 jelentkező vett részt a virtuális konferencián, több mint 60 különböző országból, ezáltal az eddigi legnagyobb földtudományi értékvédelemre (geoheritage) fókuszáló konferencia volt. Minden előadást rögzítettek, amely a konferencia YOUTUBE csatornáján megtekinthető. Kicsit furcsa volt hallgatóság és visszajelzés nélkül előadni, de ezzel nem csak mi küzdöttünk. Az előadások száma miatt a koferencia öt napos volt.

Soós Ildikó doktorandusz egy 15 perces előadásban egy virtuális kirándulásra hívta meg a hallgatókat. E "túra" alkalmával bemutatta a Persány-hegység természeti (geotopok, biodiverzitás) és kulturális örökségeit. Mindennek legfőbb célja, hogy a közeljövőben egy geoparkot létesítsenek a térségben. A vulkáni geotopok ismertetése után felvillantotta 2 slideban, hogy egyik célunk hogy a jövőbeni geopark része legyen a tervezett Pannon Vulkánútnak, valamint az Európai Vulkánútnak. Ez egy egyedi kezdeményezés, amely az aktív és már kialudt tűzhányókat fogja összekötni. Megerősítve terveinket, igen nagy érdeklődést váltott ki a hallgatóság körében a Vulkánút Projekt.

Dr. Szepesi János kollégánk egy, a közeljövőben megjelenő cikkének részleteiről beszélt és geoeducation témakörben osztotta meg a tapasztalatit. Több hozzászólás az előadással és az egyedi tájérték kataszterrel kapcsolatban érkezett, mert a kultúrális örökség országos színtű kataszterezése nemzetközi szinten is unikális.

Gratulálunk kollégáink sikeres munkájához!