Hírek

2021-03-03

Sinabung, Etna... így abszolút időszerű e napon a Ridikül, amibe jól belekerültünk és beszélgettünk vulkánokról Ősi Attilával, Utassy Ferenccel, majd jött a meglepetés vendég Kriván Anita!

2021-02-22

Az Etna legfrissebb kitörési hulláma december közepén indult el. Szombaton már negyedik alkalommal figyelhettek meg a kutatók lávakitörést, melyet órákkal korábban kezdődő, egyre erősödő földremegés előzött meg.

2021-02-03

1980-ban készülve az ELTE földtudományi szakára való felvételire, a Szabó Ervin könyvtárban ráakadtam egy érdekes könyvre: Árpád Juhász a lemeztektonika új elméletéről írt. Teljesen lázba hozott a sok újdonság és az olvasottakat a szóbeli felvételi beszélgetésen is bevetettem.

2021-01-11

A Sotiris Valkaniotis által készített Sentinel1 inSAR interferogram ábrán (december 31 és január 6 repüléspár) látható, hogy a egy kisebb, mondhatni "utómozgás" (narancssárga folt) kimutathatóan zajlik még az oldalelmozdulásos vetőzóna mentén.

Friss cikk a 24.hu-n: https://24.hu/tudomany/2021/01/09/foldrenges-horvatorszag-utorenges/

2021-01-04

Ez a nagy földrengés annyiban nem meglepetés, hogy Horvátország e része (is) szeizmikusan aktív, köszönhetően annak, hogy az Adriai mikrolemez délnyugat felől ütközik az eurázsiai kőzetlemezzel. Ez az esemény már jóval korábban elindult, amikor a dinári térség alatt kőzetlemez alábukás történt, majd ezt követően már kontinens-kontinens ütközés (kollízió) zajlott és zajlik. A kompressziós feszültségtérben a kőzettestek egyik reagálási formája az oldalelmozdulásos tektonika, azaz strike-slip vető menti elmozdulás. Ez történt most is.

2021-01-04

Most már tudjuk...
hogy fontos minél több ismerettel rendelkezni természeti folyamatokról, azokról különösen, amik veszélyt is jelentenek! Földrengések, vulkánkitörések...

2020-12-16

Mi jár a Fejemben? ...
Büszkeség! Az ELTE Geológus Kari TDK konferencián vulkanológiai kutatócsoportunk két fiatal hallgatója is részt vett. Nagyon keményen dolgoztak kutatási témájukon, amelyek csöppet sem voltak egyszerűek: a kérdés az, hogy miért törnek ki a vulkánok? A nehezített kérdés, hogy miért törnek ki akár hosszú szunnyadási szünet után is!

2020-12-07

Büszkeség...
két rendkívül motivált diák, hosszú, megfeszített tudományos munka, két elkészült tudományos diákköri dolgozat! Nagy gratuláció Barbara Cserép
és Emi Panczel!!!

2020-11-18

Büszkén számolunk be kutatócsoporti tagunk sikeres habilitációjáról.
Dr. Szepesi János 2020. október 22-én védte meg habilitációs téziseit, amely a vulkanológia területén kifejtett kutatómunka és tudományos ismeretterjesztésben elvégzett társadalmi szerep vállalás metszéspontjaként a Szilíciumgazdag láva és piroklasztit képződmények fizikai vulkanológiai vizsgálata és a kutatások hasznosításának társadalmi kapcsolatai címet kapta.