Hírek

2021-05-14

Egy hónappal ezelőtt tették nyilvánossá az idei OTDK eredményeket, amiben a kutatócsoport is érdekelt volt.

2021-05-11

A vulkáni működés egy epizodikus folyamat: vannak tűzhányók, amelyek rövid nyugalom után újra és újra kitörnek (ilyen most például az Etna), vannak azonban olyanok, amelyek hosszú szunnyadás után aktivizálódnak (évtizedek után, mint például a karibi La Soufriére vagy a Fülöp-szigeteki Taal; vagy több évszázad szünet után, mint pl. az izlandi Reykjanes-félszigeten). Mi okozza ezt a szabályos vagy szabálytalan periodicitást? A válaszhoz először azt kell megérteni, hogy mi van a vulkánok alatt!

2021-05-07

A 2021-2026-os időszakra a Fiatal Kutatók Akadémiája tagjává választotta Lukács Rékát, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport és a Csillagászati és Földtudományi Intézet kutatóját.

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének és tagjainak támogatása mellett, 2019 májusában megalapított Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) arra törekszik, hogy felszínre hozza a fiatal kutatók problémáit és segítsen a megoldásukban. Céljai között szerepel emellett a tudományos kiválóság elősegítése, a tehetséggondozás, valamint a társadalom szélesebb rétegei felé történő minőségi tudományos ismeretterjesztés is, az MTA céljaival és küldetésével összhangban.

2021-04-29

A Földtudományi Civil Szervezetek Közössége, a Magyar Geofizikusok Egyesület és a Magyarhoni Földtani Társulat szervezésében zajlik a Föld Napja előadássorozat.

2021-04-20

Még csak április van, de máris hat cikk jelent meg, melyben kutatóink közreműködtek.

2021-04-08

Dr. Harangi Szabolcs a Kőbe zárt világok új epizódjában mesél a bazaltvulkánok, abból is a Ság hegy egykori működéséről.

2021-03-03

Sinabung, Etna... így abszolút időszerű e napon a Ridikül, amibe jól belekerültünk és beszélgettünk vulkánokról Ősi Attilával, Utassy Ferenccel, majd jött a meglepetés vendég Kriván Anita!

2021-02-22

Az Etna legfrissebb kitörési hulláma december közepén indult el. Szombaton már negyedik alkalommal figyelhettek meg a kutatók lávakitörést, melyet órákkal korábban kezdődő, egyre erősödő földremegés előzött meg.