Kutatók éjszakája 2007: Természeti katasztrófák filmeken – képzelet vagy valóság

Időpont
Helyszín
ELTE TTK Lóczy terem

A több mint 100 érdeklődő előtt zajló két órás program célja az volt, hogy bemutassuk, miképpen jelennek meg különböző természeti folyamatok népszerű mozifilmekben, mennyi ebben a valós, mennyi a képzelet? A természeti folyamatok elsősorban katasztrofális hatásuk révén kelendőek a forgatókönyvírók számára. Vajon hogyan tükröződnek egyes természeti folyamatok ezeken a filmeken keresztül? Tudjuk, hogy az oktatásban a természettudományok, különösen a földrajz erősen háttérbe szorult. Ezért sokan a mozifilmeken keresztül szereznek tudomást bizonyos természeti folyamatokról. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a látogatók mennyire tájékozottak ezekben a kérdésekben?
A program keretében három témakört választottunk ki: vulkáni kitörések (Dante pokla), klímaváltozás (Holnapután) és földrengések (Földrengés). A témákat, a beszélgetést három, viszonylag jól ismert film részletei vezették be. A témákat, a beszélgetést a terület szakavatott ismerői vezették: Dr. Harangi Szabolcs, geológus, egyetemi tanár (vulkáni kitörések), Reisz András, meteorológus, tanársegéd (klímaváltozás) és Dr. Lenkey László, geofizikus, tudományos főmunkatárs (földrengések).
Nagyon jól eső érzés volt, hogy a program látogatottsága felülmúlt minden várakozást. A 120 férőhelyes Lóczy terem teljesen megtelt, különösen az első két témakör alatt még a lépcsőkön is ültek és álltak. A témakörönként rendelkezésre álló 40 perc még kevésnek is bizonyult, hiszen nyugodtan mondhatjuk, hogy záporoztak a kérdések. Ezek részben érintették a filmbejátszásokat, de sok olyan kérdés volt, ami általában a természeti folyamathoz kapcsolódott, mint például vulkáni kitörések és földrengések előrejelzése, felmelegedés vagy lehűlés időszakában vagyunk stb.